Социално-отговорният избор!

Общата тема на фестивала е за социално-отговорния избор. Какво е това?

В днешно време най-лесно е да се носим по течението. Има толкова много информация, всичко е толкова уредено, изграждаме навици, навикваме на някакви блага и удобства.. че започваме да не се замисляме какво коства това на околния свят. Когато до нас достигне информация – обикновено я игнорираме, ако не ни касае лично. Трудно се лишаваме от удобствата си. Да направиш социално-отговорен избор, означава, че поемаш отговорност за социалния отклик на решенията си. В някаква степен си себеналагаш да промениш някакви навици, за да си в синхрон с морала си, след като вече си се замислил и си прозрял. Когато си готов за това – обикновено е лесно. Всичко е психологическа, ментална подготовка, за да се подкрепят емоциите, които дадената тема предизвиква у нас. Жертва – за нещо повече от ежедневие! Всяко наше действие има отражение в социума. Ние променяме света и не бива да си мислим, че от нас нищо не зависи. Напротив – всичко зависи от нас. От всеки поотделно и от всички ни – заедно.

Не е ли уморително да си винаги активен, да си винаги отговорен, да си винаги с „правилното“? Хората искат и малко да му отпуснат края, както се казва…

Всъщност не е нужно да е „винаги“. Не е нужно дори да е много, крайно, рязко или задължително. Не е нужно да е „правилно“. Всъщност можем просто да отделяме един час на ден за определения казус, или в случая с вегетарианството – просто да добавим и заместим едни храни с други. Изглежда сложно само отстрани – реално е лесно и ако не си налагаме насила изисквания, ще видим, че можем всичко, което си набележим и дори не ни тежи. Веднъж чух нещо, което ми направи впечатление: „Всичко е въпрос на навик“. Така е! Не се насилвайте, защото няма да се получи. Този метод е временен и непълноценен. „Изгорете“ мисълта, която ви дърпа. Освободете сърцето си и то само ще даде сила за съпричастност. Просто променете навика!

Твоя е и ролята да представяш лекторите и да водиш дискусиите. Разкажи ни какво ще представлява дискусията “Етиката спрямо природата, животните и човека”?

Това е дефакто откриването на фестивала, където ще засегнем всички аспекти на философията вегетарианство и идеологията веганство. Ще потърсим заедно начините да надмогнем себе си в полза на нещо вън от нас. Ще споделим накратко някои факти и ще потърсим заедно решенията. Ние имаме някои решения, но е важно да чуем и предложенията на аудиторията. Бихме се радвали на всякакво присъствие и дебат на тема традиции и възпитание. Да се провокираме… Приканваме всички, които имат мнение – да дойдат на място и да участват. Да се забавляват с нас на концерта и Цветния фестивал, да спортуват с нас в следващите дни, да доведат децата си да видят една „Свободна ферма“… да опитат от солидарната кухня вкусни храни, да научат защо даден бизнес, продукт или услуга са етични или екологични. Да чуят и видят какви са алтернативите и защо са по-полезни и за тях самите и децата им! Това е мястото.


Интервю с Александра Вали – Председател на сдружението-организатор „Bulgarian VEG Society“

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *